Ana içeriğe atla

Bilgisayarın Gürültüsünü Azaltmak

Bilgisayarınızın gürültüsünden bıktıysanız, sizlere birkaç öneriyle yardımcı olabilirim.
Yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla bilgisayarların  soğuması için gerekli çaba da artar. Laptoplar için Laptop Soğutucusu gibi çözümler olsa da, masaüstü bilgisayarlar için sorun biraz daha can sıkıcıdır. Bir bilgisayardan gelen sesin çoğu fan kaynaklıdır. Fanları eskiyen, toz ve pisliğe maruz kalan bilgisayarların sesleri günden güne değişir…
Bilgisayarınızın gürültüsü fanlarınızdan geliyorsa, ilk çözüm temizliktir. Temizliği elektrikli süpürge ile yapabilirsiniz. Fakat elektrikli süpürgeyle temizliği yapmadan önce özellikle fanların güç girişlerini çıkarmanız gereklidir. Kasanızı açıp, bütün güç soketlerini çıkardıktan sonra elektrikli süpürgeyle özellikle PSU ve CPU bölümlerindeki fanların temizliğini yapın. Bunu rutin olarak tekrarlarsanız bilgisayarınızda toz veya pislikten kaynaklı sıkıntılar da azalır, emin olun :)

Fanlar hâla ötmeye devam ediyorsa…

Eğer fanlarınız temizliğe rağmen ötüyorsa, üzerindeki yapışkanı çıkararak motorun göbeğine bir damla yağ damlatmak çözüm olabilir. Bu çok nadir işe yarar. Geneli fanı değiştirmekle sonuçlanır… Fakat yeni alacağınız fanı seçmeden önce kasanızı kontrol ederek 12 cm. lik fan takıp takamayacağınıza bakın. 12 cm lik fanlar daha yavaş döner ve daha az ses çıkarır. Kanatları daha geniş ve uzun olduğundan dolayı emdikleri hava küçük fanlara göre daha fazladır.

Kasa içerisindeki kabloları azaltın…

Teknolojinin gelişimiyle eski IDE kablolar tarih olmaya başladı. Fakat disket sürücünüz duruyorsa, ve işinize yaramıyorsa çıkarabilirsiniz. Disket sürücüsünü çıkarmasanız bile IDE tarzı bir kabloyla anakarta bağlanan bu kabloyu çıkarın. Kasa içerisinde genellikle hava önden girer, arkadan çıkar. Bu aralıkta bulunan kablolar da hava sirkülasyonunu engeller. Bunlardan  kurtulmak için yapılması muhtemel en basit çözüm, uzun kabloları bir araya toplayarak bağlamaktır (lastik, plastik kelepçe, ip veya kablo ile yapabilirsiniz)
EC01563ADD9FD8104D92E1F23DC5A4F3
Resimdeki PSU ünitesinin fanı altında bulunuyor. Bazı PSU ünitelerinde fan kasanın arkasında yer alıyor. Fanı alt tarafta yer alan şekildeki kasalar her zaman sirkülasyonu daha iyi olan kasalardır. Çünkü bilgisayarın en çok ısınan parçalarından biri olan CPU’nun da ısı yükünü hafifletir. Şekilde görünen hava sirkülasyonunuz ne kadar iyi olursa sıcaklık o kadar az olur. Sıcaklığın az olması da fanlarınızın daha yavaş dönmesine, dolayısıyla gürültünün de azalmasına ön ayak olur.

Pasif Soğutma

Bu çoğunlukla önermediğim bir durumdur. Bilgisayarınızı oyun, grafik tasarım gibi ekran kartı gerektirmeyen işler için kullanıyorsanız ekran kartının fanı yerine metal bir soğutucu satın alabilirsiniz. Bunun için internetten araştırma yaparsanız çözüme ulaşırsınız.
86e3115e-99ac-458d-9eeb-3418a5a4bad8
Şekilde örneği bulunan sessiz soğutma görülmekte. Fakat bunun kullanımı için kasa içerisindeki hava sirkülasyonun iyi olmasını muhakkak öneririm. Isının bir şekilde dışarı atılması için bu şart…

Titreyen Parçalar için öneriler

Genellikle mekanik harddiskler titrer. bu da dızz dızz gibi seslere sebep olur. Bunu azaltmak için harddisk ve kasa arasına plastik koyabilirsiniz. Daha maliyetli ve garanti çözüm ise SSD‘ye geçiştir. SSDler sıfır desibel çalışırlar. Yani gürültü yapmazlar, daha hızlıdırlar. Bunun harici titreme sonucu ses çıkartan fan ise, vidaların arasına lastik, kauçuk conta koyulabilir.

İşlemci ve Ekran Kartı Fanını Değiştirin

Özellikle ekran kartı fanları çok küçük olduğundan dönüş hızları daha yüksektir. Bu hız sinir bozucu tiz seslere sebep olur. Ekran kartınıza uygun alacağınız kaliteli bir fan ile sesi büyük ölçüde azaltabilirsiniz.
Intel ve Amd işlemcileri ile gelen soğutucular çok kaliteli değildir. Alacağınız kaliteli soğutucular ile CPU fan sesinden yarı yarıya kurtulmanız mümkün olabilir.

Fan hızlarını Değiştirmek

En riskli işlerden birisidir. Fan hızlarını kurcalamak belli bir bilgi birikimi gerektirir. BIOS aracılığıyla veya speed fan gibi programlarla yapılacak hız değişimleri, bilgisayarınızın parçalarının yanmasına, kullanım dışı kalmasına sebep olabilir. Bunları kullanmadan önce araştırma yaparsanız, fanların hızları üzerinde yapacağınız değişikliklerle fanlardan kaynaklanan gürültünün önüne geçmiş olursunuz…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ömer Hayyam ile Gazali Muhabbeti

Ömer Hayyam 'ın rubaileriyle bir şekilde karşılaşmışsınızdır. Ne kadar rubaisi olduğu bir muamma fakat kendisine atfedilen rubaisi yüzlercedir. Hangi rubaisinin kendisine ait, hangisinin değil tartışmaları uzun zamandan beri süre gelmektedir. Dinsiz mi, dindar mı olduğu da bu tartışmalarda hüküm sürmektedir. Gazali'yle olan muhabbetine geçmeden önce rubailerindeki ince ayrıntıya dikkat etmenizi istiyorum. Rubaileri a+a+b+a uyak düzeninde olan Hayyam'ın kesinlikle olmayan rubailerinden bir örnek vermek istiyorum. "Irmaklarından şaraplar akacak diyorsun Cennet-i âla meyhane midir? Her mü'mine iki huri diyorsun Cennet-i âla kerhane midir?" Yukarıda gördüğünüz bu dörtlük kesinlikle O'na ait değildir. Çünkü a+b+a+b uyak düzeninde yazılmıştır ve Ömer Hayyam'ın rubailerindeki uyak düzeniyle uzaktan-yakından alakası yoktur. Ömer Hayyam Dünya'nın hareketli olduğunu söylediği için dinsiz sayılmıştır. Galile meselesi gibi o da Dünya'nın kendi eks

BDO Denizci Rehberi

Black Desert Online oyununda denizci, geminizin istatistiklerini(Hız, Hızlanma, Dönüş Hızı, Durma) artıran NPC karakterleridir. Takas ile uğraşan oyuncuların adalardaki takas sorumlularına yakın noktalarda araştır ve tedarik yapabilmesini sağlar. Denizciler üç farklı şehirde görülür ve her dört saatte bir rastgele yeniden doğarlar. Denizci istihdam belgesi(3milyon gümüş) ile kiralamak mümkündür. Denizci Rehberi ile detaylar yazının devamında yer almaktadır. Denizciler, gemi değeri olan kamarada belirli bir yer kaplarlar. Denizcilerin kapladığı kamara alanı farklılık gösterir. Çalıştırdığınız işçiler gibi yemek ihtiyaçları vardır. Fakat ızgara kuş eti,  bira  gibi yiyeceklerle değil, 10000 gümüş değerindeki üzümlü ekmek ile açlıklarını giderirler. (Balıkçı türlüsü de denizci açlığını giderir.) Hastalanabilirler. Bu durumda  Yenilenme İksiri  (Merkez Pazar satış fiyatı 12 milyon gümüş civarı) ile tedavi edilebilirler. İşe alma girişimlerinizi reddederek 3 milyon gümüşe aldığınız

Parsiyel Empty Sella Nedir?

Parsiyel empty sella çoğu zaman hasta tarafından bilinmemekte, tesadüfen çekilen mr sonuçlarında çıkmaktadır. Doğuştan veya sonradan oluşabilmektedir. Özellikle orta yaş üstü ve kilolu kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Baş ağrısı, baş dönmesi gibi sorunlara sebep olabilmektedir. Parsiyel empty sella tedavi gerektiren bir durum olmamakla birlikte, buna bağlı gelişen bir takım hormonal veya daha farklı sorunlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Bunun kararını tabii ki bir hekim verir. Devamını Oku... Parsiyel Empty Sella Nedir?