Ana içeriğe atla

Kadınlarda Anemi Belirtileri

Anemi terimi yaygın olarak kırmızı kan hücrelerinin sayısındaki azalmayı veya düşük hemoglobin düzeyini ifade etmek için kullanılır. Birkaç çeşidi vardır ve farklı faktörlerden kaynaklanabilir. Örneğin, demir eksikliği, folik asit veya B12 vitamini eksikliği ile ilişkili olabilir. Demir eksikliği anemisi en sık görülen anemi çeşitlerindendir. Kadınlarda anemi erkeklere nazaran daha fazla görülmektedir. Belirtilerine geçmeden önce nedenlerini ele alalım.

Kadınlarda Anemi Nedenleri

Özellikle ergenlik çağına gelmiş her kadın, her ay gördüğü adet kanamaları sebebiyle belirli bir miktar kan kaybı yaşar. Bu durum sebebiyle anemi gelişebilir. Ayrıca gebelik sürecinde de anemi oluşabilir(Gebelikte anemi riski yazısını okumanızı öneririm). Belirtildiği üzere anemi, bir şeylerin eksikliğinden meydana gelmektedir.
  • Demir eksikliği anemisine aşırı demir kaybı neden olabilir. Demir içeren besinlerin tüketilmemesi veya demirin vücut tarafından zayıf emilimi buna yol açabilmektedir. Hemoroid(Basur), peptik ülser(midedeki yara), polip, tümör veya ağır adet dönemleri demir eksikliği anemisine yol açabilir.
  • Vitamin eksikliği anemisi B12 vitamini ve folik asit eksikliğinden kaynaklanabilir. Bunun sebebiyse folik asit ve B12 vitamini içeren besinlerin tüketilmemesi olabilir. Bu vitaminler genellikle hayvansal gıdalarda bulunmaktadır. Vejeteryan kişilerde bu anemi türü görülebilir. Bu vitaminler yeteri kadar alınsa da vücut tarafından emilmemesi de vitamin eksikliği anemisini tetikler.
Kadınlarda görülen anemi rahatsızlıklarında en çok bu türlere rastlanır. Peki kadınlarda anemi belirtileri nelerdir?

Kadınlarda Anemi Belirtileri

Kadınlarda anemi belirtileri erkeklerde görülen semptomlardan pek de farklı olmasa da farklı anemi türleri farklı belirtiler sergileyebilir. Hafif anemi semptom göstermeyebilir veya fark edilmeden geçen bulgular üretebilir. Aşağıdaki maddeler kadınlarda anemi belirtilerinde en sık rastlananlardır.
  • Aşırı halsizlik ve yorgunluk.
  • Nefes darlığı.
  • Hızlı veya düzensiz kalp atışı.
  • Baş dönmesi.
  • Soğuk eller veya ayaklar.
  • Konsantrasyon bozuklukları.
  • Soluk cilt.
  • Sinirlilik.
  • Baş ağrısı.
  • Unutkanlık.
Bu belirtilere ek demir eksikliği anemisinde ayrıca şu belirtilere de rastlamak mümkündür.
  • Kırılgan tırnaklar veya tırnaktaki doku bozukluğu.
  • İştahın azalması.
  • Zayıflık.
  • Huzursuz bacak sendromu.
  • Buz, çim, kağıt, kum gibi değişik şeylerin aşerilmesi.
Anemi tedavisinde arı poleni alternatif tıp olarak kullanılmaktadır. Arı poleni besin değerleriaçısından da bir çok vitamin ve minerali ihtiva eder. Bunun yanı sıra tedavisi için, anemiyi oluşturan sebep bulunmalı ve doktor kontrolüyle tedavi sürecine başlanmalıdır. Yukarıdaki maddelerden bir veya birden fazlasını yaşıyorsanız bir doktora gidip erken teşhis ile iyileşmeyi hızlandırabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ömer Hayyam ile Gazali Muhabbeti

Ömer Hayyam 'ın rubaileriyle bir şekilde karşılaşmışsınızdır. Ne kadar rubaisi olduğu bir muamma fakat kendisine atfedilen rubaisi yüzlercedir. Hangi rubaisinin kendisine ait, hangisinin değil tartışmaları uzun zamandan beri süre gelmektedir. Dinsiz mi, dindar mı olduğu da bu tartışmalarda hüküm sürmektedir. Gazali'yle olan muhabbetine geçmeden önce rubailerindeki ince ayrıntıya dikkat etmenizi istiyorum. Rubaileri a+a+b+a uyak düzeninde olan Hayyam'ın kesinlikle olmayan rubailerinden bir örnek vermek istiyorum. "Irmaklarından şaraplar akacak diyorsun Cennet-i âla meyhane midir? Her mü'mine iki huri diyorsun Cennet-i âla kerhane midir?" Yukarıda gördüğünüz bu dörtlük kesinlikle O'na ait değildir. Çünkü a+b+a+b uyak düzeninde yazılmıştır ve Ömer Hayyam'ın rubailerindeki uyak düzeniyle uzaktan-yakından alakası yoktur. Ömer Hayyam Dünya'nın hareketli olduğunu söylediği için dinsiz sayılmıştır. Galile meselesi gibi o da Dünya'nın kendi eks

BDO Denizci Rehberi

Black Desert Online oyununda denizci, geminizin istatistiklerini(Hız, Hızlanma, Dönüş Hızı, Durma) artıran NPC karakterleridir. Takas ile uğraşan oyuncuların adalardaki takas sorumlularına yakın noktalarda araştır ve tedarik yapabilmesini sağlar. Denizciler üç farklı şehirde görülür ve her dört saatte bir rastgele yeniden doğarlar. Denizci istihdam belgesi(3milyon gümüş) ile kiralamak mümkündür. Denizci Rehberi ile detaylar yazının devamında yer almaktadır. Denizciler, gemi değeri olan kamarada belirli bir yer kaplarlar. Denizcilerin kapladığı kamara alanı farklılık gösterir. Çalıştırdığınız işçiler gibi yemek ihtiyaçları vardır. Fakat ızgara kuş eti,  bira  gibi yiyeceklerle değil, 10000 gümüş değerindeki üzümlü ekmek ile açlıklarını giderirler. (Balıkçı türlüsü de denizci açlığını giderir.) Hastalanabilirler. Bu durumda  Yenilenme İksiri  (Merkez Pazar satış fiyatı 12 milyon gümüş civarı) ile tedavi edilebilirler. İşe alma girişimlerinizi reddederek 3 milyon gümüşe aldığınız

Parsiyel Empty Sella Nedir?

Parsiyel empty sella çoğu zaman hasta tarafından bilinmemekte, tesadüfen çekilen mr sonuçlarında çıkmaktadır. Doğuştan veya sonradan oluşabilmektedir. Özellikle orta yaş üstü ve kilolu kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Baş ağrısı, baş dönmesi gibi sorunlara sebep olabilmektedir. Parsiyel empty sella tedavi gerektiren bir durum olmamakla birlikte, buna bağlı gelişen bir takım hormonal veya daha farklı sorunlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Bunun kararını tabii ki bir hekim verir. Devamını Oku... Parsiyel Empty Sella Nedir?